Меню
24 Ноември 2018
ЗРИТЕЛНИ РАЗСТРОЙСТВА ВСЛЕДСТВИЕ УПОТРЕБА НА АНТИЕСТРОГЕНИ

ЗРИТЕЛНИ РАЗСТРОЙСТВА ВСЛЕДСТВИЕ УПОТРЕБА НА АНТИЕСТРОГЕНИ

 

 

Естрогените пряко засягат широк спектър от телесни функции, с положителни и отрицателни ефекти в зависимост от конкретния орган.

Естрогенните рецептори съществуват в различни органи, включително в предния и задния сегмент на окото, и сълзотворната жлеза. Така, промените в естрогенната активност засягат зрителната функция, както централно (оптичен нерв), така и дистално (периферно). Селективните модулатори на естрогенните рецептори (съкращение от английски език SERMs), като тамоксифен и кломифен действат върху естрогенните рецептори и могат да упражняват агонистична или антагонистична активност в зависимост от целевата тъкан. В окото, имат способността да инхибират действието на естрогените, причинявайки различни зрителни нарушения. Те включват искри пред очите (фотопсия), промени в цветовото възприятие (дисхроматопсия), повишена чувствителност към светлина (фотофобия), намалено периферно зрение и скотоми (част от зрителното поле, което човек не вижда или зрението е намалено)

СТРАНИЧНИ ЕФЕКТИ ПРИ ПРИЕМ НА ТАМОКСИФЕН


Рядко, но сериозно усложнение е "тамоксифенна ретинопатия",  нарушение, което зависи от общата кумулативна доза на лекарството. Характеризира се с двустранно наличие на кристални отлагания в ретината, с или без оток на макулата. Медикаментът може да предизвика също така  катаракта.

Ароматазните инхибитори (съкращение от английски език – AI ) са клас лекарства, които инхибират действието на ензима ароматаза, който превръща андрогените в естрогени.

Така AI потискат производството на естроген и се считат за мощни антиестрогени в периферните тъкани. AI включват необратими стероидни инхибитори, като например Екземестан и нестероидни, като Анастрозол и Летрозол.

Нежелани очни реакции се наблюдават рядко и са свързани с ретинален кръвоизлив, отлепване на ретината и смущения в цветовото възприятие, подобно на тези, причинени от SERM's. Страничните ефекти на SERMs и AI в окото са зависими от дозата. Трябва да се отбележи, че очната токсичност на тамоксифен, като оток на макулата или проблеми с ретината са обратими състояния, изисква се приемът на лекарството да бъде спряно или дозата да бъде намалена.

Но както при всички медикаменти, чувствителността на всеки индивид също играе роля. Следователно, употребата на SERMs и AI трябва да бъде преустановена, веднага след появата на визуални нарушения и конкретния човек да премине през пълно офталмологично наблюдение.

Коментари