Меню
03 Октомври 2018
СТРАНИЧНИ ЕФЕКТИ ПРИ ПРИЕМ НА  ХОРМОН НА РАСТЕЖА


СТРАНИЧНИ ЕФЕКТИ ПРИ ПРИЕМ НА  ХОРМОН НА РАСТЕЖА


ДЕФИНИЦИЯ НА МЕДИКАМЕНТА


Растежният хормон (HGH) е полипептид, съставен от 191 аминокиселини. Произвежда се от предната част на хипофизата (аденохипофиза). Синтетичната форма на HGH се произвежда в лаборатория чрез метода на рекомбинантна ДНК технология.

Необясним за мен остава факта, защо на този препарат се приписват предимно редица положителни ефекти, а страничните такива, биват неглижирани и премълчавани. По този начин у човек се развива фалшива представа за дадения медикамент и в съзнанието му се заформя обосновано предположение, че лекарството е безопасно за употреба.

Тъй като темата е доста обширна, няма как да извлечем цялата истина за HGH, без да го обвържем с IGF-1 (инсулинов растежен фактор).

 

Позитивни ефекти от прием на Хормон на растежа

 

-        изчистване на подкожни мазнини;

-         покачване на мускулна маса;

-         подмладяващ ефект;

-         подобряване на възстановяването.

 Ползите ще ги оставя само щриховани,без да навлизам в подробности. За тях е изписано много и евентуално при интерес, ще ги развия в отделна тема.

 

Странични ефекти от прием на Хормон на растежа

 

-        Хипертрофия –с този термин в една голяма част от случаите се обозначава нещо положително, но когато се касае за употреба на растежни фактори, нарастването няма как да е изолирано и да се отнася само за мускулите.

-        Хипертрофичният ефект на соматотропин се стимулира от соматомедин С (инсулинов растежен фактор или IGF-1), хормон хомоложен на проинсулин. Всички органи изглежда реагират, освен тези, които са в затворени кухини и тяхното разширяване е невъзможно (такива са – очите и  мозъка). Въпреки това, всички висцерални органи, включително меките тъкани (устни, уши, език, венци), са претоварени поради ремоделиране - пролиферация на клетки (митотични клетъчни деления).

-        Ефектът върху растежа на миокарда е очевиден, водещ след хроничнa злоупотреба към кардиомегалия, повишена честота на сърдечно-съдово заболяване и прогресираща сърдечна недостатъчност. ( тук отново само щриховам, ще има отделна тема по този въпрос, с едно детайлно обяснение).

-        HGH има тенденция да намалява естественото производство на тироксин. Ето защо специалистите съветват да се комбинира с Т4 (25 мкг L - Тироксин), докато трае употребата на HGH .

Хроничната злоупотреба със соматотропин причинява хипотиреоидизъм.

Последният се появява и под формата на нодуларни гънки при пациенти с аденом на хипофизата, акромегалия и гигантизъм. Казано по друг начин, пациент с аденом на предната част на хипофизата има подобни симптоми, като тези при хронична злоупотреба с r-HGH. Очевидно е, че и в двата случая е необходимо прилагането на L-Тироксин.

-        GH повишава инсулиновата резистентност и следователно инсулиновото действие е намалено. Така че случаите на диабет тип II могат да се обяснят с директните хипергликемични ефекти на излишъка на соматотропин. Като противотежест може да се приложи малка доза инсулин.

-        Поради използването на r-HGH, някои спортисти носят шини на  зъбите си, тъй като е възможна деформация на горната челюст и изтъняване на предните зъби.

Това е нещо, което се случва, в комбинация и със злоупотреба с анаболни стероиди.

-        Синдромът на карпалния тунел е друг страничен ефект.

При него сухожилията в китката стават по-дебели и се предизвиква феномена на компресия в медианния нерв. Чувствителността на палеца и дланта е типичен клиничен синдром. Тя може да бъде лекувана хирургически, чрез разрез и декомпресия на карпалния лигамент.


Хроничната злоупотреба със соматотропин е свързана с неопластични лезии, по-специално с левкемия. Това се случва, тъй като при дози> 8 iu / 24h се наблюдава освобождаване на IGF-1 от черния дроб. Основна за растежа на тумора и канцерогенезата е прекомерната пролиферация (разпространение, деление) на клетките. HGH може да стимулира туморните гени, които са подложени на мутации и в съчетание с други фактори, може да доведе до туморния генезис. Хора с фамилна обремененост е добре да си пуснат първо туморни маркери, преди да предприемат употреба на HGH.

Това е причината, поради която големите дози соматотропин водят до развитие на тъкани и мускули, въпреки че отговорник за това е IGF-1

Обратно, по-малки дози <4 iu / 24h са отговорни за  липолизата.

-        С времето приемащите соматотропин развиват удебеляване на горните дихателни пътища (фаринкса, ларинкса и глотиса), което води до частично запушване и създаване на сънна апнея, придружено с хъркане и събуждане по време на сън. Това се подсилва от свръхразвитите цервикални (шийни) мускули. Употребяващите хормона се оплакват, че се събуждат с главоболие, лоша концентрация, имат проблем с паметта, честа смяна на настроението, получено от хиперкания (повишаване на СО2). Това е резултат от хиповентилация и ниска оксигенация в мозъка. Свръх тежки бодибилдъри и силни мъже, са достигнали обиколка на врата (> 40см). По-голямата част от тях развиват обструктивна сънна апнея, по време на която хъркат в съня си и се събуждат буйно и рязко.

Това явление се дължи на факта, че горните дихателни пътища са претърпели хипертрофия от:

1) развитие на меки тъкани, чрез злоупотреба с r-HGH;

2) силното мускулно развитие на шийните (трапецовидните) и страничните цервикални мускули.

 

Хормон на растежа

            Ползи

        Негативи

1

Изчистване на подкожни мазнини

Хипертрофия на органи и тъкани

2

Покачване на мускулна маса

Кардиомегалия

3

Подмладяващ ефект

Намаляване на естественото производство на тироксин

4

Подобряване на възстановяването

Инсулинова резистентност

5

 

Синдром на карпалния тунел

6

 

Левкемия

7

 

Сънна апнея

8

 

Акромегалия

 

Негативните последици от употребата на Хормон на растежа зависят от редица фактори, като:

-        Фамилна обремененост ;

-        Високи дози ;

-        Несъобразяване с моментното здравословно състояние;

-        Продължителна употреба;

 

Бъдете внимателни и винаги търсете консултация със специалист, преди да пристъпите към употреба на медикаменти. Нека приоритет да е здравето ви, а козметичните резултати да не са самоцел.

 

 Източници:

1. ANABOLICS - William Llewellyn

2.New Insights into IGF-1 Signaling in the Heart. Rodrigop, Et Al. Trends in Endocrinology & Metabolism, Issue 3, p 128-137. March 2014

3.The Effects of Growth Hormone on Body Composition and Physical Performance in Recreational Athletes: A Randomized trial. Udo Menhardt, MD Et Al. Annals of Internal Medicne. April 2010

 

 

 

 

 

 

Коментари