Меню
08 Ноември 2018
АНАБОЛНИ СТЕРОИДИ – КОНТРОЛЪТ, КОЙТО РОДИ ЪНДЪРГРАУНДА

АНАБОЛНИ СТЕРОИДИ – КОНТРОЛЪТ, КОЙТО РОДИ ЪНДЪРГРАУНДА

 

В средата на 80-те години на миналия век, медиите в САЩ съобщават, че нараства злоупотребата с анаболни стероиди в професионалните и гимназиални спортове. Между 1988 и 1990 г. се провеждат изслушвания в Конгреса, за да се определи дали Законът за контролираните вещества трябва да бъде изменен, така че да включва анаболни стероиди. За да бъде включено в забранителният списък, едно лекарство трябва да отговаря на определени критерии, включително, че злоупотребата му "може да доведе до умерена или ниска физическа зависимост или висока психологическа зависимост".

На изслушванията представители на регулаторните агенции, включително FDA, DEA и Националния институт по наркотиците, препоръчват стероидите да не бъдат сред  контролираните вещества. Дори Американската медицинска асоциация се противопоставя на това, като твърди, че по това време няма достатъчно доказателства, че злоупотребата със стероиди води до необходимата физическа или психологическа зависимост. Конгресът обаче гласува за класифициране на анаболните стероиди, като контролирани вещества и президентът Джордж Х. У. Буш подписва Закона за контрол на анаболните стероиди от 1990 г., добавяйки анаболните стероиди към Законът за контролираните вещества. Последният поставя 27 анаболни медикаменти в една и съща правна класа, заедно с барбитурати, кетамин и LSD прекурсори.

 

ЗАЩО КОНГРЕСЪТ СТИГНА ДО ВЗЕМАНЕ НА ТОВА РЕШЕНИЕ

 

На първо място можем да отбележим проявената  загриженост за несправедливото предимство, което имат спортистите употребявайки стероиди над тези, които не използват. Когато спринтьорът Бен Джонсън бе освободен от олимпийския си златен медал за допинг през 1988 г., за елитните спортове изведнъж спира да се говори за положения упорит труд и  спортсменството и започва да се коментира, кой има най-добрите медикаменти. В телевизионният ефир се появяват шеги засягащи професионалните атлети. През деветдесетте години на XX век често може да се чуе репликата, че Дианаболът  се е превърнал в истинска "закуска за шампиони".

           Друг проблем на Конгреса е "посланието", което изпраща на младите спортисти  употребата на тези лекарства в елитните спортове. Сенаторът Херберт Кол, собственик на баскетболния отбор на Милуоки Бъкс, подчертава: "Но най-лошото от всичко е, че потребителите на стероиди създават неприемлив пример за младото поколение. Всеки път, когато един спортен герой ни предава чрез употребата на забранени вещества, той или тя също вреди на децата ни. "

           Трета грижа е проблемът "отклоняване" - липсата на отчетност от страна на фармацевтичните производители, фармацевтите и лекарите за техния производствен и диспенсационен обем. Конгресът смята, че "хартиената пътека" на CSA ще осигури достатъчно държавен надзор за предотвратяване на незаконния трафик.

 

ДО КАКВО ДОВЕДЕ ТАЗИ ЗАКОНОВА НАМЕСА

 

Очаквано или не, по-строгият контрол върху законните продукти разтърси подземния пазар и се появи така нареченото "домашно производство". Стигмата на контролираните вещества доведе до по-широка пропаст между ползвателите и лекарите, което увеличи рисковете за здравето, които биха могли да бъдат избегнати чрез медицинско наблюдение. Според един рецензент: "Като забрани на обучените лекари да администрират стероидите по контролиран начин, Конгресът принуди спортистите да купуват стероиди от черния пазар или да търсят неетични и евентуално некомпетентни лекари, които да им предоставят стероиди ... че опитът на Конгреса за предотвратяване на предписването на стероиди в най-добрия случай е бил безполезен и в най-лошия вреден" Истината е, че повечето немедицински потребители на стероиди не са нито спортни звезди, нито тийнейджъри, а зрели възрастни, които използват по козметични причини. Криминализиране притежанието на анаболни стероиди доведе до арестуването на хиляди американци, които спазват законите, но просто искат да изглеждат по-добре на плажа.

Източници:

1. 21 U.S.C. § 812(b)(3).

2. Pub. L. No. 101-647, Sec. 1902, 104 Stat. 4851 (1990), amending 21 U.S.C. § 812(c) to include anabolic steroids. The law has since amended twice, in 2004 and 2014.

3. Jeffrey Black, The Anabolic Steroids Control Act of 1990: A Need for Change, 97 Dick. L. Rev. 131 (1992), at 140 (citations omitted).

4. http://www.musculardevelopment.com

 

Коментари